Voiko yrityskummi auttaa konkurssiin ajautunutta yrittäjää?

Matti_Kokko

Kun konkurssituomioistuin asettaa yrityksen konkurssiin, alkaa siitä yrittäjälle uusi ja tuntematon huominen. Valitettavasti vieläkin konkurssin tehneeseen yrittäjään kohdistuu moraalista paheksuntaa, minkä myös yhteiskunta liittää taloudelliseen epäonnistumiseen. Usein yrittäjä saa rikollisen leiman, vaikka kaikki on saattanut tapahtua hyvässä uskossa ja rehellisesti – näin vain kävi.

Ikävää sinänsä, mutta tapahtuma jättää usein jälkensä myös perheeseen. Läheisten ja perheen tuki on korvaamaton, mutta jotain muuta tarvittaisiin. Yhteiskunnan apua ja tukea lienee turha tavoitella, koska yleensä suurimmat velkojat ovat verottaja sekä vakuutuslaitokset.

Jos yrityskummi on ollut yrittäjän tukena jo ennen konkurssia ja yhteistyö on ollut luottamuksellista ja palkitsevaa, niin silloin yrityskummin rooli saattaa olla yrittäjälle ratkaiseva matkalla uuteen huomiseen. Yrityskummi on saattanut yhteisen matkan aikana kysyä yrittäjältä muutamaan kertaan: ”mitäs jos käy näin tai näin tai näin…”

Voiko yrityskummi auttaa konkurssiin ajautunutta yrittäjää? Kyllä voi!

Mutta. Yrityskummin pitää ehdottomasti olla täysin tilanteen tasalla omasta roolistaan ja tekemisistään, varsinkin ennen konkurssiin asettamista. Konkurssimenettely on sen verran vaikea prosessi, josta pitää pysyä erossa, jos taidot ja osaaminen eivät ole ajan tasalla.

Usein yrittäjä on sokeutunut omaan tekemiseen. Yrityskummi voi olla juuri se, joka auttaa yrittäjää näkemään huomiseen selkeästi. Yrityskummi pystyy objektiivisesti analysoimaan yrittäjän ominaisuudet ja poimimaan entisestä elämästä ne osa-alueet, jotka yrittäjä osaa hyvin. Yrittäjiltä löytyy yleensä aina ainutlaatuista erikoisosaamista jollain osa-alueella. Näillä keinoin päästään eteenpäin ja tilanne alkaa selkeytyä.

Puhelinapua on saatavilla, mutta mikä voima saa konkurssin tekijää soittamaan palvelunumeroon, jossa vastaa täysin tuntematon henkilö? Vieraalle avautuminen ei ole ehkä se ensimmäinen vaihtoehto.

Meidän yrityskummien roolin tärkeimpiä asioita on osata kuunnella yrittäjää. Me kannustamme, innostamme ja kaikin keinoin pidämme yrittäjää pystyssä. Meidän tehtävään ei kuulu arvostelu. Kannustamme yrittäjää huolehtimaan omasta jaksamisesta, terveydestä ja muistamme sanoa: ” Älä luovuta, sinua tarvitaan vielä. Huominen tulee ja se on parempi.”

Meillä yrityskummeilla on erinomainen mahdollisuus auttaa yrittäjiä menestyksiin, mutta meillä on myös velvollisuus olla yrittäjien vierellä ja tukena myös epäonnistumisen hetkillä.

Voittajien ja häviäjien kentillä on yksinäistä.

Matti Kokko, yrityskummi

Kirjoittaja on yrityskummi ja Suomen Yrityskummit ry:n varapuheenjohtaja

matti.kokko(at)yrityskummit.fi

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA