Ihmiseltä ihmiselle

Kari_Kempas

Osallistuin Kuopiossa järjestettyyn Yrityskummit 2023 -konferenssiin. Konferenssin toinen päivä oli omistettu tekoälylle. Kaikki esitykset olivat ansiokkaita ja hyvin laadittuja. Mutta…minut pisti ajattelemaan semmoinen asia, että jos ahkeroit toistuvasti ja paljon tuon tekoälytyökalun kanssa, tuleeko siitä liian läheinen ja syrjäyttääkö se vähitellen joitain ihmiskontakteja? Tekoäly apulaisena ja oikein käytettynä on ihan ok, mutta ystävänä ja työkaverina kyseenalainen.

Sen myötä aloin muistelemaan omaa työuraani ja niitä hetkiä asiakkaiden kanssa, jotka liittyivät tavalla tai toisella kaupankäyntiin ja asiakassuhteen hoitoon. Kaikki tapahtui henkilökohtaisesti. Puhelinta käytin vain tapaamisesta sovittaessa. Merkittävä sopimukset tehtiin aina henkilöiden kesken. Entinen esimieheni antoi kauan sitten vinkin, jonka muistan loppuelämäni. Se kuului niin, että: ”Muista Kari, sopimuksia ei koskaan allekirjoita yritys, vaan ihminen!”

Yrityskummina toimiessani, siis noin 10 vuoden ajan, olen noudattanut samaa periaatetta; tapaamiset henkilökohtaisina. Erityisesti yrityskummin ja asiakkaan välisessä keskustelussa on hyvin tärkeätä nähdä ja kuulla keskustelukumppanin kehonkieli ja äänenpainot kaikkine vivahteineen.

Siviilielämässäkin pyrin aina tapaamisiin tuttavien kanssa. Ennen oli ihan hyväksyttävää, että piipahdettiin ilman ennakkoilmoitusta naapurissa kahvilla tai muuten vaan turisemassa. Nykymaailmassa taitaa enemmänkin olla vallalla ajatus, että asiat jutellaan sähköisesti ja mahdolliset tapaamiset sovitaan ennakkoon. Onneksi kesäaikaan on sentään torikahvilat, joissa juttu luistaa ilman pinkeyttä – jopa ventovieraiden kesken. Siis juttelemalla ihmiseltä ihmiselle.

On siis erittäin tärkeää, että tekoälyn muuttaessa maailmaa ihmiset ovat edelleen tekemisissä ihmisten kanssa. Semmoinen pieni uhka on nostamassa päätään, että liian tuttavalliseksi muokattua tekoälyä ei voi erottaa ’oekeesta immeisestä’. Ja väärissä käsissä tasokas manipulaatioväline saattaa olla hyvinkin tuhoisa.

Itselleni oli todella mukavaa, kun sain keskustella konferenssissa ihmisten kanssa ihan livenä. Olen ollut toiminnassa mukana jo pitkään, joten tuttavuuksia on vuosienvarrella kertynyt melkoisesti. Ja juttuhan luistaa, kun ollaan elävänä läsnä. Ja konferenssista jäi hyvä muistijälki.

Kari Kempas

Vuoden Yrityskummi 2023

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA