Miksi minä toimin yrityskummina?

Kari_I_Mattila

Minulla ei ole suvussani yhtään esikuvaa yrittäjyydestä. Koulussa luokkakavereitteni joukossa oli erilaisten yrittäjäperheiden lapsia. Se ehkä herätti minussa ajatuksen siitä, että yrittämisessä on jotain kiinnostavaa. Niinpä, kun insinöörikoulutuksen jälkeen kansainvälinen työnantaja sanoi, että heillä ei ole työntekijöitä vaan yrityspartnereita, niin siitä se lähti.

Olen toiminut yrittäjänä yli 30 vuotta. Noiden vuosien aikana olen tehnyt melkein kaikki mahdolliset virheet. Luottanut huonoja neuvoja antaneisiin, valinnut yritysmuodon väärin, tullut ystäväni ja yrityskumppanini pettämäksi ja törmännyt 1990-luvun laman negatiivisiin vaikutuksiin noin isompia mainitakseni.

Toki myös onnistumisia matkalle mahtui. Isossa kuvassa onnistumiset ovat olleet vaikuttavampia kuin nuo kompuroinnit. Olen myös ollut onnekas matkan varrella, sillä olen myös saanut kohdata yrittäjiä, jotka ovat jakaneet omaa kokemustaan ja ajatteluaan. Ja merkittävä osa ajattelun ja toimintatapojen kehittymisessä on niillä yrittäjäkollegoilla, joiden kanssa on tullut vuosien varrella keskusteltua yrittämiseen liittyvistä asioista.

Kun tutustuin Yrityskummien toimintaan, niin minulle tuli heti tunne siitä, että tuossa on jotain mitä minäkin voisin tehdä. Auttaa muita välttämään huonoja ratkaisuja. Auttaa toisia ratkomaan vaikeat tilanteet ennen kuin ne muodostuvat todella ylipääsemättömiksi. Ja, mikä myös on minulle tärkeää, siinä samalla saada myös itse lisää oppeja.

Yrityskummina toimiminen on minulle siis toisten auttamista. Oman ajan ja kokemusten kautta eri näkökulmien ja lähestymistapojen esiin nostamista erilaisten avointen kysymysten kautta. Minulle kummina oleminen ei ole oikeassa olemista, vaan keskusteluja ja pohdintaa, joiden kautta se toinen ihminen löytää hänelle ja hänen tilanteeseensa parhaiten sopivia ratkaisuja.

Olen vuosien varrella eri rooleissa auttanut paria sataa yrittäjää. Jokainen on ollut ainutlaatuinen ihminen ja yritysten tilanteet erilaisia. Näen yrityskummin roolin sekä organisaation kehittymisen tukijana, että ihmisen rinnalla kulkijana. Ne hetket, kun yrittäjä löytää ratkaisun vaikeaan tilanteeseen ja saa sen kautta stressiä purettua ovat tärkeitä. Samoin se, kun yrittäjä pääsee kertomaan, että hänen yrityksensä on pystynyt tekemään merkittävän kasvuloikan. Minun yrityskummiuteni ytimessä ja motivaationa on siis toisen ihmisen onnistuminen paremman huomisen muodostamisessa.

Vanha mainoslause on ”tee työtä jolla on merkitystä”. Yrityskummina voin tehdä asioita, joilla on merkitystä. Haluaisitko sinäkin tehdä merkityksellistä työtä ihmisten, yritysten ja Suomen hyväksi?

Kari I. Mattila, yrityskummi Päijät-Häme

kari.i.mattila(at)gmail.com

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA