Rohkeus lähtee oman mielen johtamisesta

Katja Rajala, yrityskummi Pohjanmaa

Rohkeus on asia, mitä monesti ihailemme ja tavoittelemme toimissamme. Oletko ajatellut, että se on myös mielen taito, jota voi kehittää? Rohkeus on merkittävä henkinen voimavara, joka auttaa yksilöä ylittämään esteet ja kohtamaan vaikeudet, vaikka ne olisivat pelottaviakin. Se on kykyä toimia pelosta huolimatta vaikeissa ja haastavissa tilanteissa.

Rohkeus ilmenee arjessa monin tavoin eri tilanteissa. Yleensä se näyttäytyy fyysisenä, henkisenä tai sosiaalisten tilanteiden kautta. Voit varmasti helposti miettiä arjestasi eri tilanteita, jolloin oma rohkeutesi on ollut koetuksella. Haasteet ovat erilaisia meillä jokaisella. Me kaikki tarvitsemme rohkeutta saavuttaaksemme tavoitteita, voittaaksemme vaikeuksia ja muuttaaksemme ympäröivää maailmaa. Rohkeus on merkittävä voimavara yksilön omalle henkiselle ja emotionaaliselle kasvulle.

Päätös yrittäjyydestä vaatii hyvän valmistautumisen lisäksi rohkeutta. Se on aina hyppy tuntemattomaan sen hetkisten faktojen varassa. Yrittäjyyden matka on täynnä päätöksiä edetä, ottaa riskejä. Täytyy luottaa siihen, että siivet kantavat. Yrittäjyys haastaa mieltä alati rohkeuden polulla. Ajoittain haasteet ovat pieniä, välillä ne tuntuvat liiankin isoilta ja pelottavilta.

Rohkeuden pesä löytyy jokaisen omasta mielestä. Se on seurausta oman mielen johtamisen prosesseista. Ongelmien ja haasteiden läpi ei voi hypätä. On mentävä niiden läpi, johtamalla omaa mieltä ja toimintaa. Tässä muutama vinkki lyhyesti siitä, miten voit tietoisesti kehittää rohkeutta.

  1. Tutustu itseesi. Millaiset ajatteluprosessit ovat sinulle tyypillisiä? Miten kehosi reagoi eri tilanteissa? Millainen käyttäytymistyyli on sinulle ominaista?
  2. Koodaa. Syötä aivoille uusia ajattelu- ja toimintamalleja tilanteisiin, joissa rohkeus helpottaisi elämääsi ja edistäisi tavoitteitasi. Tee mielikuvaharjoittelua.
  3. Treenaa ja testaa. Altista itseäsi tilanteisiin, joissa voit harjoitella rohkeuden haastettasi. Tee toistoja aivan kuten voimaharjoittelussa.
  4. Arvioi tilanteita jälkikäteen, säädä ja toimi.

Haastankin sinua kehittämään rohkeutta niissä asioissa tai tilanteissa, mitä sinun tulisi ylittää. Ollaan rohkeita ja edetään kohti tavoitteita!

Katja Rajala, yrityskummi Pohjanmaa

Sarjayrittäjä ja Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja, joka on kirjoittanut kirjan Yrittäjän syke – yrittäjänä elämisen taito

katja.rajala(at)innopop.fi

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA