Suomen Yrityskummien historiikki on julkaistu

Neljännesvuosisata yrityskummien toimintaa

Suomen Yrityskummit ry:n historiikki julkistettu

Suomen Yrityskummien tarina alkaa Asikkalasta 1994, kun vapaa-ajan asukas vastaa kunnanjohtajan kirjeeseen ja ehdottaa aiheesta yhteistä seminaaria kahden muun innokkaan kanssa. Vaikka hajanaista kummitoimintaa oli esiintynyt aikaisemmin eri puolilla maata, tästä idusta kasvoi merkittävä puu. Heti alusta alkaen otettiin käyttöön yrityskummit -nimi ja määriteltiin, mitä se kummilta velvoittaa.

Ensimmäisten vuosien toiminta oli itseohjautuvaa. Pääpalkinnon voitto Sisäasiain ministeriön Saaristoasiain neuvottelukunnan ideakilpailussa elävöittää maaseutua ja sen taloudellista toimintaa nosti yrityskummien tietoisuutta. Sen jatkeeksi syntyi ensimmäinen yrityskummiprojekti, jonka avulla yrityskummien määrä alkoi nousta. Kasvu perustui kuitenkin muutamien tulisielujen varaan lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa. Suomen Kuntaliitto kiinnostui ja tuli mukaan projektiin.

Kuntaliiton roolista yrityskummien toiminnan kehittämisessä tuli ratkaiseva. Yrityskummeja havittelivat nimittäin myös jotkut muut järjestöt. Kuntaliitto ajoi toiminnan yhdistysmuotoiseksi ja toimi kasvavan puun runkona vuodet 2000 – 2008. Kuntakummi-ajattelu liittyi luontevaksi osaksi toimintaa, kun kunnat osallistuivat ja tukivat. Huolimatta joistakin näkemyseroista kehittämisessä ajanjakso merkitsi yrityskummien toiminnan vakiintumista ja oman paikan paaluttamisen aloittamista yhteiskunnassa.

Yrityskummien organisaation laajentaminen valtakunnalliseksi sekä mentoroinnin suuntaaminen entistä enemmän yrityksiin ja yrittäjiin nostivat toiminnan kasvu-uralle. Koko maan kattava yrityskummiverkosto käsittää nykyisin 1200 kummia. Yritykset ja yrittäjät muodostavat pääasiallisen asiakaskunnan.  Yrityskummit auttavat vuosittain 1200 yritystä menestymään. Kysyntä on taattu ja maine erinomainen. Suomen Yrityskummien kasvu maan johtavaksi neuvontaverkostoksi on menestystarina.

Pauli Leimio

Yrityskummien NELJÄNNESVUOSISATA 1994 – 2019

128 sivua, kovakantinen, sidottu

58  kuvaa ja tilastoa          

ISBN 978-952-94-2661-4

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA