Voiko nuorten yrittäjien uupumusta vähentää yrityskummin tuella?

Henriikka Konki on nuori yrittäjä Turusta, joka perusti joogakursseja järjestävän yrityksen vuonna 2021. Yritystään perustaessa Henriikalla oli jo kokemusta yhteisyrittäjyydestä. Omaa yritystään perustaessaan hän halusi heti alusta alkaen keskustella yrityksensä kehittämiseen liittyvistä kysymyksistä kokeneen yrityskummin kanssa. Mielessä oli, että hän ei itse halua palaa loppuun.

Tutkimusten mukaan moni mikroyrittäjä kokee työssään voimakasta stressiä, toistuvaa väsymystä ja uupumusta. Nämä ovat hälytysmerkkejä, jotka aiheuttavat eniten mielenterveysongelmia. On arvioitu, että mielenterveyden aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat 11 miljardia euroa. Samaan aikaan yhteiskunta odottaa, että mikroyritykset luovat lisää uusia työpaikkoja ja tuovat hyvinvointia yhteiskuntaan. Puhutaan 100 000 uuden työpaikan synnyttämisestä. Mutta kuinka varmistamme, etteivät nuoret yrittäjäksi lähteneet uuvu tämän yhtälön alla? Onko yhteiskunta valmis tukemaan heidän tietään kasvuyrittäjiksi? Mitä toimenpiteitä se edellyttää? ja kuka toimii yrittäjän tukena silloin kun hänellä on edessään iso laskupino tai hän miettii uusia markkinointiväyliään.

Yrityskummi on yksi toimija tässä ketjussa, mutta yrityskummien toiminta on vielä monelle yrittäjälle vierasta. Yrittäjät eivät myöskään tunnista riittävän ajoissa tuen tarvetta ja hakevat apua vaikeassa taloustilanteessa liian myöhään.

Suomen Yrityskummien toiminta käynnistyi 1990-luvun lamavuosina, jolloin moni yrittäjä jäi perheineen yksin. Näistä lähtökohdista syntynyt toiminta kattaa tänä päivänä koko Suomen ja yhdistyksessä toimii yli 1000 yrityskummia. Toiminta on yrittäjille maksutonta ja luottamuksellista. Yrityskummit toimivat tiiviissä yhteistyössä kuntien elinvoimapalveluiden, seudullisten kehitysyhtiöiden ja alueellisten yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Tänä kesänä yrityskummitoiminta on esillä Suomi Areenassa perjantaina 30.6. Tule kuulemaan Henriikan ja Eeron tarinaa Porin Puuvillan lavalle perjantaina 30.6. klo 11–11.45 tai seuraa keskustelua MTV Katsomosta. Samalla kerromme, että millaista vaikutusta yrityskummien toiminnalla on mikroyritysten liiketoiminnan kehittymiseen, yrittäjän vahvistumiseen ja yhteiskunnan hyvinvointiin. Tilaisuuden juontaa Petteri Löppönen.

Lämpimästi tervetuloa.

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA