Yrityskummi ravintolayrittäjän tukena korona-vuoden muutoksissa

Yrityskummi ravintolayrittäjän tukena korona-vuoden muutoksissa

Vuosi 2020 oli monille yrityksille poikkeuksellisen vaikea, mutta se osoitti jälleen kerran, että yrityskummitoiminnalla on paikka tässä yhteiskunnassa, toteaa Suomen Yrityskummien hallituksen puheenjohtaja Kaarlo Nurmiranta. Yrityskummit auttoivat viime vuonna parantamaan yli 1 000 pienyrityksen kasvun edellytyksiä Suomessa ja olemme tyytyväisiä, että kykenimme vaikeissa olosuhteissa pitämään palvelumme yllä, osin digitalisaation avulla. Asiakasyritysten toiminnalliset tulokset olivat myös joillain toimialoilla positiivisia, vaikeasta vuodesta huolimatta. Yrityskummin tarjoama maksuton tuki oli monelle yrittäjälle elintärkeä toimintaympäristön äkillisessä muutoksessa. Erityisesti yrittäjät arvostavat sitä, että he saattoivat istahtaa alas keskustelemaan yrityksensä jatkuvuuteen ja kehittämiseen liittyvistä asioista kokeneen yrityskummin kanssa, joka itse on toiminut yrittäjänä tai yritysjohtajana,” Nurmiranta kertoo. ” Me yrityskummit olemme työuriemme aikana kohdanneet niin talouden nousuja kuin laskuja, ja sitä kautta meillä on tuntuma kohdata taloudellinen epävarmuus, joka kohdistui moniin asiakasyrityksiimme.”    

Saaristoravintola Hjalmar’sia Korppoossa pyörittävä yrittäjäpari Tage ja Minna Österlund joutuivat viime keväänä kehittämään uuden toimintakonseptin lähes yhdessä yössä. Koronarajoitusten johdosta ravintolatoiminta suljettiin ja takeaway myynti oli pistettävä pyörimään nopealla aikataululla. ”Epävarmuus tulevaisuudesta mietitytti, mutta onneksi meillä oli tukena yrityskummi Veijo Vainio”, kertoo yrittäjä Tage Österlund. ”Veijon kanssa saattoi keskustella asioista ja arvostimme erityisesti Veijon laajaa kokemusta ja rauhallista tyyliä läpikäydä asioita. Hän on myös tuonut meille uusia ajattelutapoja ja antanut vahvistusta tehtäviin päätöksiin. Keskustelujen myötä on tullut itsellekin vapautunut olo kun on saanut purkaa mieltä askarruttaneita asioita toisen kanssa.”  

Yrityskummi Veijo Vainio on toiminut yrityskummina kolme vuotta. Hän toimii myös päivystäjänä Varsinais-Suomen Yrittäjien tukiverkossa. ” Monet palveluun soittaneet yrittäjät ovat todenneet, että yrityksen asioista on vaikea keskustella ulkopuolisten kanssa. Viime vuoden aikana puheluissa on korostunut erilaisten yritystukiin liittyvien hakujen monimuotoisuus. Itse olen kertonut erilaisista hakumahdollisuuksista ja opastanut hakemusten täytössä. Puhelinpäivystäjänä toimiessani olen havainnut, että jo pelkkä kuunteleminen auttaa useita yrittäjiä eteenpäin. Itseasiassa kaikkein tärkeintä tässä yrityskumminkin tehtävässä on keskittyä kuuntelemaan ja tekemään sen pohjalta tarkentavia kysymyksiä. Nämä keskustelut helpottavat myös yrittäjien henkistä kuormaa ja siitä johtuen lähdin itsekin aikoinaan mukaan tähän yrityskummien vapaaehtoistyöhön. Tässä tehtävässä voi jakaa myös omalla työuralla kertyneitä kokemuksia ja sitä kautta auttaa nuorempia yrittäjiä kehittämään heidän liiketoimintaansa”, kertoo yrityskummi Veijo Vainio.

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA