Yrityskummi yrittäjän tukena

Paasonen_Timo

Joskus yksin- ja mikroyrittäjälle tulee varmasti mieleen, mistä saisin juttukaverin ja yritystoimintaani tukea, sekä itselle lisävirtaa jaksamiseen. Yrittäminen stressaakin varmasti eniten juuri silloin, kun oma polku kohti suunniteltua tulevaisuutta on syystä tai toisesta muuttunut epäselväksi.

Kassa alkaa tyhjentyä ja laskupino odottaa maksajaa.  Leipääkin pitäisi perheelle saada, eikä oikein ole varaa maksaa itselleen palkkaa – osingoista nyt puhumattakaan. Eikös ne raha-asiat ole enemmän tilitoimistoni huolia, minä teen oman osani yrittämisestä  ja toimitan kuitit kirjanpitoon. 

Mentorointi tarkoittaa osaamisen ja kokemuksen jakamista, sekä kuuntelua ja keskustelua yrittäjän kanssa.  Yrittäjä tekee aina päätökset ja vastaa tietysti myös    niiden seurauksista.  Yrityskummi pyrkii virkistämään yrittäjän ajatuksia ja auttaa häntä löytämään uusia ratkaisuja nykytilanteen selkeyttämiseksi.  Syvässäkin kuopassa on mukavampi olla kahdestaan, kuin yksin. 

Usein käykin niin, että se aiemmin kadonnut tienpätkä löytyy ja homma lähtee rullaamaan.  Keskeisten haasteiden oivaltaminen ja olennaiseen keskittyminen tuovat yhteisessä pohdinnassa useimmiten tulosta.  Vanha totuushan sanoo, että kun lyödään kaksi päätä yhteen – tulos on vähintään kolme päätä !

Yrittäjän omasta toiminnasta ja tehdyistä päätöksistä kertominen toiselle ihmiselle voi olla joskus vaikeaa.  Omien tekemisten läpikäyminen yrityskummin kanssa on kuitenkin yrittäjälle itselleen hedelmällistä  ja auttaa myös tehtyjen päätösten merkityksen ymmärtämisessä suhteessa nykytilaan ja tulevaisuuteen.  Eräs naisyrittäjä totesikin taannoin minulle, että yrityskummin kanssa keskustelu on hänelle helpompaa kuin oman ukon kanssa.  Monestihan jo kuuntelu, keskustelu ja kommentointi tuo uusia näkökulmia yrittäjän haasteisiin.

Mikä on sitten se voimaannuttava asia, joka saa Suomen reilut 800 yrityskummia toimimaan omalla ajallaan ja ilman korvausta yrittäjien tukena ?  Mielestäni tärkein seikka on  hyvän olon tunne siitä, että saa tuoda omaa osaamistaan ja kokemustaan yrittäjän tueksi.  Eihän kaikkien tarvitse keksiä pyörää uudestaan, kun se on jo kertaalleen keksitty.

Timo Paasonen

aluekummi, Pohjois-Savo

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA