Yrityskummin vastuu ja velvollisuus

Riitta_Lehtonen

Kun ryhdyin yrityskummiksi annoin lupauksen toimia yrittäjän tukena – luvaten osaamiseni ja taitoni yrittäjän käyttöön ja hänen hyväkseen. Olen nyt toiminut yli 10 vuotta yrityskummina ja kun kuulin, että minut on valittu Vuoden Yrityskummiksi, ryhdyin miettimään tarkemmin mitä asioita meidän jokaisen yrityskummin tulisi ottaa huomioon, kun aloitamme yrityskummina.

Ennen ryhtymistään jokaisen pitää punnita, miksi minä haluan yrityskummiksi? Mitkä ovat minun motiivini?

Periaatteessa yrityskummi ei ole vastuussa, mutta käytännössä yrityskummin on voitava seisoa sanojensa takana. Vaikka asiakas vastaa toiminnastaan, jokainen yrityskummi vastaa keskustelun kulusta ja sen sisällöstä.

Vapaaehtoistoiminta edellyttää vastuuta kuten mikä tahansa toiminta. Yrittäjää pitää osata kuunnella, myös ne rivien välissä olevat asiat. On uskallettava esittää kysymyksiä, kaivauduttava pinnan alle.

Yrityskummin on myös lunastettava lupauksensa toimia yrittäjän parhaaksi, mikä tarkoittaa myös uusien asiakkaiden vastaanottamista. Yrityskummi antaa toimintalupauksen järjestölleen ja uusille asiakkaille.

Kaikki vapaaehtoistoiminta vaatii aktiivisuutta ja yrityskummiksi aikovan pitääkin miettiä omaa jaksamistaan ja halua toimia oman toimialansa ulkopuolisissa toimialoissa. Tiedon jano ja innovativisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia onnistumisen kannalta. Aina on aika oppia uutta, hakea tietoa ja opiskella.

Yrityskummina voi unohtaa iän karttumisen ja jatkaa elämän mittaista kokemusten kartuttamista. Kun yrittäjän omat ajatukset ovat solmussa, yrityskummi tuo keskusteluyhteyden ja ratkaisukeskeisellä toimintatavalla löytää oikeat kysymykset solmujen avaamiseen. Joskus riittää vertaistukena keskustelu. Ja täytyy myös muistaa, että kaikilla yrittäjillä ei ole ongelmia, Monet kokevat polkunsa vain yksinäiseksi.

Kummankinpuoleinen luottamus on toiminnan kulmakivi, johon on hyvä rakentaa.

Näiden ajatusten kautta minulle on syntynyt hyvä ja motivoiva yrityskummisuhde monen nuoren yrittäjän kanssa. Olen ollut erittäin iloinen kaikista niistä kohtaamisista joita olen vuosien varrella yrittäjien kanssa kokenut. Näistä keskustelusta olen myös itse saanut virtaa ja se on jaksanut viedä myös minua eteenpäin.

Riitta Lehtonen, Vuoden Yrityskummi 2021

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA