Yrityskummit osana kuntien elinkeinostrategiaa

Yrityskummit ovat kiinteä osa monen seudullisen kehitysyhtiön ja kunnan elinkeinopalveluja. Kokeneet yritystoiminnan asiantuntijat, yrityskummit, ovat kunnille ja kehitysyhtiölle tärkeä lisäresurssi, jotka auttavat alueen elinkeinotoiminnan kehittämisessä.

Suomen Yrityskummien tekemän asiakaskyselyn perusteella yrittäjät kokivat, että yrityskummien asiantuntemus ja keskustelukumppanuus auttavat heitä selkeyttämään yrityksen prosesseja. Ja peräti joka neljäs asiakaskyselyyn vastanneista yrittäjistä kertoi lisänneensä yrityksen työvoimaa viimeisen vuoden aikana. 

HEDELMÄLLISTÄ YHTEISTYÖTÄ LAHDEN SEUDULLA

Lahden Seudun Kehitys Ladec on tehnyt pitkään yhteistyötä yrityskummien kanssa. Ladecin toimitusjohtaja Jukka Rantanen näkeekin tämän yhteistyön erittäin tärkeänä. ”Yrityskummit ovat luonteva osa yritysneuvontapalvelujamme ja teemme päivittäin yhteistyötä alueen yrityskummien kanssa.”


Suomen Yrityskummien hallituksen puheenjohtaja Peter Schulmanin mukaan noin kolmannes Suomen kunnista kuuluu Suomen yrityskummien valtakunnalliseen verkostoon. Schulman näkee, että kunnilla on jatkossa erittäin merkittävä rooli alueen elinvoiman kehittämisessä ja tämän johdosta hän toivoo, että yhä useammat kunnat löytävät yrityskummien tarjoaman lisäresurssin ja sen antamat mahdollisuudet. ”Yrityskummit toimivat maksuttomasti ja ovat näin erittäin kustannustehokas tuki kuntien yritysneuvontaan. Olemme erittäin tyytyväisinä seuranneet Ladec:in ja alueen yrityskummien yhteistyötä. Yrityskummien asiakasyritykset ovat antaneet erittäin positiivista palautetta Päijät-Hämeessä ja moni yrittäjä on kokenut, että yrityskummi on antanut yritykselle vauhtia kasvuun”, Schulman jatk 

YRITYSKUMMI PIENYRITTÄJÄN ONNISTUMISEN TUKENA

Viime vuonna yrityskummit auttoivat yhteensä 1217 yritystä ja käyttivät siihen yli 18 000 tuntia. Eniten yrityskummit mentoroivat pieniä, alle viisi henkeä työllistäviä yrityksiä.

Yrittäjä Kai Karlsson kääntyi yrityskummin puoleen reilu vuosi sitten. Yritys tekee raskaan kaluston huoltoa ja työllistää tällä hetkellä kaksi henkilöä. ”Yrittäjänä on todella yksin ja samanaikaisesti on pystyttävä tekemään yrityksen suunnitteluun, kehittämiseen ja sen tulevaisuuteen liittyviä ratkaisuja. Yrityskummi on ulkopuolisena tuonut yrityksen kehittämiseen uusia näkökulmia ja yrityskummin kanssa käydyt keskustelut ovat helpottaneet ratkaisujen tekemistä” kertoo Kai Karlsson.

Yrittäjä saa yrityskummilta vankkaa käytännön koulimaa osaamista käyttöönsä. Yrityskummit ovat kokeneita liikkeenjohtajia tai yrittäjiä jotka tarjoavat kokemustaan maamme pienyrittäjien tueksi. Yrityskummi on keskustelukumppani, joka sparraa ideoiden kehittelyssä, vie niitä eteenpäin, rohkaisee toimintaan ja on onnistumisen tukena. Yrityskummin apu on maksutonta ja se perustuu ehdottomaan luottamukseen.

ALUEKUMMIT KUNTIEN JA KEHITYSYHTIÖIDEN AISAPARINA

Yrityskummien alueellisesta toiminnasta vastaa aluekummi joka toimii kunnan tai kehitysyhtiön yhteyshenkilönä. Yhdessä aluekummin kanssa seudullinen toimija voi sopia yhteistyön tavoitteista ja sisällöstä. Usein yrityskummien palvelu onkin liitetty osaksi kunnallista yritysneuvontaa täydentäen sitä omaleimasella toimintatavallaan.

Vastaisuudessakin maamme alueellisen elinvoiman ylläpitäminen ja kehittäminen nojautuu jokaisen kunnan omaleimaiseen ja vahvaan elinvoimapolitiikkaan sekä siihen perustuvaan elinvoimastrategiaan. Me yrityskummit olemmekin omalta osaltamme mielellämme mukana toteuttamassa tätä kuntien tärkeää tehtävää. Oman alueesi aluekummin sekä lisätietoja yrityskummitoiminnasta löydät osoitteesta www.yrityskummit.fi

VIDEOT:

toimitusjohtaja Jukka Rantasen (Lahden Seudun Kehitys LADEC) haastattelu

yrittäjä Kai Karlssonin (Hiiop Oy) haastattelu

SEURAA TOIMINTAAMME INSTAGRAMISSA